Stiftelsens bakgrunn
Wikipedias historie er egentlig ganske intressant. I starten var den bare et slags åpent tillegg der brukerne selv kunne supplere til det fagskrevede Nupedia.com. Nupedia er ett gratis internettbasert leksikon skrevet av folk som kan det de skriver om. Det var spesiellt fordi det ikke hadde noen begrensninger på størrelse og at det var fri for bias. Det ble etablert 9. mars 2000 men Wikipedia ble ikke etablert før 15. januar 2001 av Jimmy Wales. Problemet med Nupedia var at prosessen for å få publisert innhold var for sen. Det var en syv-trinns revisjons prosess av utpekte fageksperter. Man fant ut at dette ble et for tregt system til å publisere så store mengder informsajon som de hadde i tankene. Så fåreslo Larry Sanger 10. januar 2001 å etablere en wiki paralellt med Nupedia med tanke på å få mer innhold. I denne wikien som ble kalt Wikipedia relanserte de et konsept de tidligere hadde hatt i Nupedia om at brukere selv kunne skrive inn artikkeler og få dem publisert etter gjennomsyn av noen eksperter. Dette konseptet ble tidligere fjernet fra Nupedia fordi det rådgivende ekspertstyre ikke var enige i at det var en god ide. De tok grundig feil..
Dagens Wikipedia
Slik ble Wikipedia et eget separat prosjekt uavhengig av Nupedia og nettstedet ble opprinnelig lagt til http://www.Wikipedia.com. Bidragsytere fra Nupedia skrev også for Wikipedia og snart fikk det omtale i Slashdot samt et effektivt søkemotorsystem. Noe viktig de videreførte i Wikipedia som de hadde hatt i Nupedia var publiseringskravet om upartiskhet og nøytralitet slik at innholdet skulle bli så saklig som mulig. Det er kanskje en av grunnene til at folk føler de kan stole på Wikipedia for pålitelig informasjon uten at det er formet av meningene til dem som skriver.
Etter at Wikipedia ble lansert har antallet artikler på Wikipedia vokst raskt fra 20 000 artikler på 18 språk i 2001 til 26 språk i 2002. I 2003 ble Nupedia stengt og dets innhold ble skrevet inn i Wikipedia. Det har også blitt oppretttet søsterprosjekter i forbindelse med Wikipedia. Omtrent samtidig som Nupedia ble stengt ble Wikimedia Foundation opprettet som bygde på Wikipedia og tidligere Nupedia medlemmer. Denne organisasjonen har senere kommet med likninde prosjekter til Wikipedia såkalt søsterprosjekter som alle styres av Wikimedia.
F.eks.:
- Wikiquote er en samling med sitater fra f.eks. filmer, tv-serier, spill osv.
- Wiktionary er en slags gratis og åpen ordbok på nettet som også inneholder definisjoner og grammatikk.
- Wikibooks eller Wikibøker på norsk er et prosjekt der hensikten er å lage gratis åpene fagbøker på Internett etter wikiteknikken.
Wiki ikke bare Wikipedia
De fleste forbinder Wiki med Wikipedia eller et av dets søsterprosjekter men det trenger ikke nødvendigvis å være det. Faktisk har wiki-teknikken eksistert, jeg skal ikke si lenge før, men i hvert fall før Wikipedia ble opprettet. Både Jimmy Wales og Larry Sanger, lederne for Wikipedia, tilskriver wiki-teknikken til Ward Cunninghams WikiWikiWeb.
Wiki begrepet er simpelt hen en betegnelse på et nettsted der det er mange personer som bidrar med å utforme innholdet på siden. Ute på nettet kan man finne wiki-programmer som gjør at man enkelt kan lage en egen wiki uten å ha så mye forkunnskaper om webprogrammering osv. Ved hjelp av wiki-programmet kan du selv velge hvordan wikien skal se ut og hvem som skal kunne være bidragsytere slik at wikier f.eks. kan brukes til prosjektarbeid der flere skal være sammen om å lage en artikel eller fremvisning.